top of page
Search

17. maj, svetovni dan celiakije

17. maja obeležujemo svetovni dan celiakije, ki jo ima približno 1% prebivalstva po svetu, a je v zadnjem času število ljudi, ki so intolerantni na gluten, vedno večje. Iz tega razloga smo poklepetali s simpatično Izo Sekirnik, eno izmed prvih članic projekta #iamallwomen, ki živi s celiakijo.

Mnogi izmed vas se trenutno sprašujete kaj to sploh je. Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Kaj pa je gluten? Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen. Celiakija se pojavi že v otroštvu ali kasneje v odrasli dobi. Osebe, ki zbolijo za celiakijo imajo različne posledice in začetne znake te bolezni. Pojavi se lahko slabost mišic rok in nog, bolečine v želodcu, napihnjenost, slabokrvnost... Po vsej verjetnosti si zdajle mislite, kako grozno je bolnikom celiakije. Pozabite na to misel. Celiakija je nevarna le, če je ne odkrijete pravočasno. Če imate v družini celiakijo, vam priporočam, da se takoj posvetujete z zdravnikom.

Res je, da je celiakija bolezen, pri kateri se je potrebno žrtvovati in se zadržati, da ne poješ tradicionalnih babinih slaščic, ki so narejene iz pšenične moke, kar pomeni gluten. Ampak brez skrbi - na trgu seveda obstajajo izdelki brez glutena. Je res, da so malo dražji, ampak za “celiakaše” nepogrešljivi. Ljudje, ki imajo celiakijo nimajo tako zelo drugačne prehrane, kot si mogoče mislite. Jejo lahko meso, zelenjavo, sadje, mlečne izdelke ...

Če se celiakiji prilagodiš, lahko z njo skleneš trdno prijateljstvo. Će ti ne nagajaš njej z glutenom, ona tebi ne bo z zdravstvenimi težavami.


*Objavo je napisala Iza Sekirnik.






bottom of page